en
2023. OKTÓBER 19-22.
MÚLT ÉS JELEN / Az orosz művészet helyzete és befolyása a globális művészeti életben

MÚLT ÉS JELEN / Az orosz művészet helyzete és befolyása a globális művészeti életben

2019. október 03. 17.00

Beszélgetés

Világhírű alkotók egész sora bizonyítja, mennyire kiemelkedő szerepet játszottak az oroszok a 20. századi művészettörténetben, rendkívül látványos például hozzájárulásuk a modernizmushoz. Olyan mindenki számára ismert nevek határozták meg a nemzetközi avantgárd alakulását és bevonulását a történelembe, mint Kazimir Malevics, Vaszilij Kandinszkij, El Liszickij, Rodcsenko vagy Tatlin. A nemzetközi művészeti életben az utolsó orosz “boom” a 2000-es évek elejére tehető, és bár bizonyos művészek a mai napig tartják helyüket a nemzetközi kánonban (ld. pl. Oleg Kulik), a kortárs orosz művészet helyzete, annak szereplői és viszonya a globális művészeti piaccal a specialistákon, szakértőkön kívül sokak számára ma alig látható.

Mi táplálta a kétezres évek elejének pozitív tendenciáját, majd hogyan alakult át az orosz belső piac és az orosz művészet nemzetközi helyzete a legutóbbi boom óta? Kik a piac mozgatórugói, szponzorai, külső és belső kulcsfigurái? Miért nincsenek látványosan jelen az orosz művészet oroszországi képviselői, intézményei és galériái a nemzetközi porondon, például a művészeti vásárokon? Milyen státuszban van jelenleg az orosz művészeti piac, értelmezhető-e az Oroszországon kívüli szereplők, például az orosz gyűjtők és galériák nélkül?

Vékony Délia

Moderátor

Vékony Délia

művészettörténész, az International Business School Művészet menedzsment tanszékének oktatója, Budapest

Hans Knoll

Résztvevő

Hans Knoll

a Knoll Galéria tulajdonosa, Bécs-Budapest

Alexander BOROVSKY

Résztvevő

Alexander BOROVSKY

a State Russian Museum kortárs művészeti osztályának vezetője, Szentpétervár

William MACDOUGALL

Résztvevő

William MACDOUGALL

a MacDougall orosz művészeti aukciósház alapítója és igazgatója, London

Jane SHARP

Résztvevő

Jane SHARP

művészettörténész professzor a Rutgers University-n és az egyetemhez tartozó Zimmerli Art Museum, Dodge Collection kutatókurátora, New Brunswick

Kosár

[@lang.summprice]: 0
[@lang.continueshopping][@lang.tocart]