en
2023. OKTÓBER 19-22.
METSZÉSPONTOK: ART & DESIGN

METSZÉSPONTOK: ART & DESIGN

2022. október 08. 15.30

Beszélgetés

Mindkét terület szakembereit foglalkoztató, a szakmai diskurzusokban gyakran felmerülő téma a képzőművészet és a design egymáshoz való viszonya, a különbözőségek, átfedések és egybefonódások. Rohamléptekben változó és fejlődő világunkban a művészet és design közötti sajátos egymásra hatás számtalan, az önkifejezésre való törekvésekkel, a piaci igényekkel és a művészeti ágak és tudományterületek közötti határvonalak elmosódásával összefüggő kérdést vet fel.

Milyen határterületeken találkoznak egymással a művészek és a formatervezők? Művészet-e a formatervezés vagy például a tervezési folyamat? Van-e jelentősége az alkotói és az alkalmazott művészet közötti különbségtételnek? Miben különbözik, és miben hasonlít például a művészet és a formatervezés akkor, amikor megrendelések nyomán létrejövő alkotásokról van szó? Meghatározza-e a művészet és design közötti különbséget a funkció, a funkcionalitás? Kell-e kézzelfogható célt vagy értelmet keresni a művészetben, a létrejövő műalkotásokban, és mi a helyzet ezzel a design esetében? Mennyire kell felhasználóbarátnak lennie a designnak, és mennyire a művészetnek?

Winkler Nóra

Moderátor

Winkler Nóra

művészeti, kulturális szakember, műsorvezető és árverésvezető, Budapest

Az Artmagazin egyik alapítója, korábban a Octogon építészeti és design magazin lapigazgatója. Rendszeresen vezet kerekasztalbeszélgetéseket, konferenciákat a kultúra minden ágában, írásai, interjúi művészeti, design és életmódmagazinokban jelennek meg. Tanácsadóként cégekkel dolgozik kulturális projektjeikben. A hazai képzőművészeti terepen fontos jótékonysági árverések vezetője, illetve kiállítások, kapcsolódó könyvek létrehozásában aktív. Jelentős múzeumok partnere kommunikációs feladatokban, programokban. 

Giovanni Ottonello

Résztvevő

Giovanni Ottonello

művészeti vezető, IED – Istituto Europeo di Design, Milánó

Audrone Drungilaite

Résztvevő

Audrone Drungilaite

igazgató, Design Innovation Centre of Vilnius Academy of Arts, Vilnius

Tanja Pak

Résztvevő

Tanja Pak

professzor, tervező, Ljubljana

Kosár

[@lang.summprice]: 0
[@lang.continueshopping][@lang.tocart]