en
2023. OKTÓBER 19-22.
KREATÍV REFLEXIÓ VAGY TÖRTÉNELMI DOKUMENTÁCIÓ

KREATÍV REFLEXIÓ VAGY TÖRTÉNELMI DOKUMENTÁCIÓ

2021. október 10. 16.00

Beszélgetés

A történelmi változásokat előkészítő társadalmi frusztráció mindig is hatással volt a művészi kifejezésre és alkotómunkára. Kiváló és viszonylag friss példa erre az, amikor a kilencvenes évek elején a Közép- és Kelet-Európa „kommunista blokkjához” tartozó államok kivívták szabadságukat és függetlenségüket a több évtizedes kommunista uralom után. A panelbeszélgetés ezt a történelmi eseményt és az azt megelőző éveket veszi példaként, és azt igyekszik feldolgozni, hogy a fényképezés hogyan rögzítette és mutatta be a 20. század végi történelmi fordulóponthoz vezető korszakot. A fotográfia az érzékeny művészi reflexió és éles történelmi dokumentáció eszközeként feltárta az utópisztikus jövőképre épülőtársadalmi rendszer ellentmondásait és ezeknek az ellentmondásoknak a társadalomra gyakorolt ​​hatását. E társadalmi és művészeti jelenségek résztvevői, szakértők, kurátorok, fotótörténészek és a kor fotográfiai közösségének néhány kulcsszereplője kapott felkérést arra, hogy osszák meg nézeteiket a fotográfiának a felbomló kelet-európai kommunizmus korszaka visszatükrözésében és dokumentálásában betöltött szerepével kapcsolatban, illetve fogalmazzák meg, hogy milyen különbségek és hasonlóságok fedezhetőek fel a késői kelet-európai kommunizmus kontextusában és a világ bármely más részén a politikai elnyomás közegében tevékenykedő fotográfusok alkotómunkája között.

Játszott-e vagy játszhat-e a fotográfia bármilyen szerepet a társadalmi változásokban és politikai eseményekben azok puszta megörökítésén túl? Hogyan létezhet együtt az olyan fotográfusok, mint Vladimir Birgus „költői realizmusa” az elkötelezett dokumentaristákkal (pl. Josef Koudelka) és a fotográfia kutatóinak (pl. Rudolf Sikora) neokonceptuális kísérleteivel? Ezek a művészek vajon az emberi lelkek belső küzdelmét akarták ábrázolni, művészi nyilatkozatokat tettek egy beteg politikai rendszer ellen azzal, hogy csúnyának és nyomasztónak mutatták azt, vagy egyszerűen csak igyekeztek megragadni a pillanatot a maga valóságában, még mielőtt az örökre eltűnt volna?

Dejan Sluga

Moderátor

Dejan Sluga

a Photon Galéria tulajdonosa, Ljubljana-Bécs, az Art Photo Budapest művészeti vezetője

Vladimír Birgus

Résztvevő

Vladimír Birgus

Vladimír Birgus - Prof. PhDr. Silesian University in Opava, Kreatív Fényképészeti Intézet vezetője

Fotós, kurátor, fotótörténész, az opavai Sziléziai Egyetem  Kreatív Fényképészeti Intézetének vezetője és professzora. 

Zuzana Lapitková

Résztvevő

Zuzana Lapitková

Zuzana Lapitková archeologia és mvészettörténet mestertanulmányokat folytatott. 2004 és 2010 között projektmenedzserkén és kurátorként dolgozott a Central European House of Photography Pozsonyban. Jelenleg az OFF Bratislava igazgatóhelyettese, a fesztivál az új fotós tehetségekre fókuszál. A fesztivál igazgatójával Dušan Kochol-al megalapítottak a FOG Galériát ami a figyelemreméltó fotósoknak és új médiával foglalkozó kiemelkedő tehetségeknek ad platformot.

Branko Lenart

Résztvevő

Branko Lenart

Adam Mazur

Résztvevő

Adam Mazur

Művészettörténész, író, szerkesztő, Poznań Művészeti Egyetem professzora

Marc Prüst

Résztvevő

Marc Prüst

Visual Story szerkesztő és fotó kurátor Amszterdamban. Kifejlesztett egy módszert fényképészeti projekteknek, ami lehetővé teszi fényképészeknek, hogy fejlesszék koncepcióikat , elkészítsék képeiket, szerkesszék és árusÍtsák munkáikat. 

Kosár

[@lang.summprice]: 0
[@lang.continueshopping][@lang.tocart]