en
2023. OKTÓBER 19-22.
KÖZÉP-EURÓPA A FIGYELEM KÖZÉPPONTJÁBAN

KÖZÉP-EURÓPA A FIGYELEM KÖZÉPPONTJÁBAN

2021. október 08. 18.00

Beszélgetés

Kelet és Nyugat, központ és periféria, Európa és Keleti Blokk, vagy még gyakrabban regionalizmus kontra globalizmus, ezek a definíciók gyakran felmerülnek a közép-európai régióról zajló diskurzus kontextusában. Mára már a közép-európai kulturális ökoszisztéma, beleértve annak művészeti piacát is, zökkenőmentesen integrálódott a legszélesebb nemzetközi környezetbe, miközben számos olyan aspektusa van, amely továbbra is határozottan egyéni ismertető jegyeket mutat olyan tényezőknek köszönhetően, mint a közös történelem, közös értékek és érdekek, valamint a regionális kulturális egymásrautaltság.

A regionalitást és ezeket a helyi sajátosságokat vajon olyan értékként értelmezzük-e, amelyek erőt, hatékonyságot biztosítanak a globális kulturális közösség és a nemzetközi művészeti piac szintjén, és amennyiben igen, milyen értelemben? Van-e még értelme régiókban gondolkodni akkor, amikor a világ számos módon már teljesen globálissá vált? A közép-európai kulturális színtér vagy a művészeti piac, vagy még inkább a visegrádi országok egyre jobban összefonódó régiója profitál-e abból, hogy szűkebb közösségként képes definiálni magát? Hogyan változtatják meg a koronavírus-járvány hatásai a regionális együttműködés relevanciáját és jelentőségét, kézzelfoghatóbb, értelmezhetőbb-e a regionalizmus ma, mint néhány évvel ezelőtt? Van-e a közép-európai kulturális és művészeti közösségnek közös regionális filozófiája vagy mentalitása, és ezt valóban fenn kell-e tartaniuk, ha közös régióként akarnak sikeresek lenni? Vajon az együttműködésre alapuló, regionálisként meghatározott intézmények valóban erősebb pozíciókat töltenek be a szélesebb nemzetközi kontextusban, mint a helyi, nemzeti intézmények?

Dr. Zoltán Somhegyi

Moderátor

Dr. Zoltán Somhegyi

Somhegyi Zoltán Művészettörténész és a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója. Kutatóként a 18-19. századi művészetelméletre specializálódott, emellett a kortárs képzőművészet és művészetkritika is az érdeklődési területei közé tartozik. 

Dorota Monkiewicz

Résztvevő

Dorota Monkiewicz

Kurátor, író, wroclawi Kortárs Múzeum igazgatója (2011-2016). Két ciklusban elnökölt a lengyelországi AICA-nál. 1990-2009 között a varsói Nemzeti Múzeum Modern és Kortárs részlegén dolgozott. A fő területei, kritikai, feminista és konceptuális művészet.

Alicja Knast

Résztvevő

Alicja Knast

Igazgató, Prágai Nemzeti Galéria

Adam Reichardt

Résztvevő

Adam Reichardt

Adam Reichardt a Kelet-európai Jan Nowak-Jeziorański Egyetem kéthavonta megjelenő folyóiratának a New Eastern Europe-nak a főszerkesztője. 

Max Ryynänen

Résztvevő

Max Ryynänen

Max Ryynänen a finn Aalto Egyetem Vizuális Kultúra elméletének adjunktusa. A finn Esztétikai Társaság volt elnöke, és főszerkesztője a Popular Inquiry-nek. 

Bata-Jakab Zsófia

Résztvevő

Bata-Jakab Zsófia

A Magyar Divat & Design Ügynökség vezetője átfogó hazai és külföldi szakmai tapasztalatot szerzett karrierje során. Számos nemzetközi projektben is részt vett már, aminek köszönhetően közelről érzékelhette az iparág szakmai kihívásait, egyúttal folyamatos betekintést nyerhetett a legújabb trendekbe is.

Kosár

[@lang.summprice]: 0
[@lang.continueshopping][@lang.tocart]