en
2023. OKTÓBER 19-22.
KOLLABORÁCIÓ, MINT AZ INNOVÁCIÓ MOZGATÓRUGÓJA

KOLLABORÁCIÓ, MINT AZ INNOVÁCIÓ MOZGATÓRUGÓJA

2022. október 08. 11.00

Beszélgetés

A Magyar Divat & Design Ügynökség design LAB inkubációs programja értékes és a szakma egészére vonatkozó következtetések levonására is lehetőséget adó tapasztalatokkal járt. A program keretében gyártó-tervező párosok kaptak támogatást innovatív termékfejlesztésre, és az együttműködések rámutattak arra, hogy a gyártói tapasztalatok, a formatervezői kreativitás és a kollektív tudásanyag ötvözése kiemelkedően versenyképes termékek fejlesztéséhez és megvalósításához vezet. A tervezők és gyártók által a közös munka során szerzett tapasztalatok az együttműködés szükségességére és hasznosságára világítanak rá, és kiemelik a designtudatos vállalkozások szerepvállalásának és innovatív eszközhasználatának jelentőségét.

Hogyan tudjuk jobbá tenni az életünket, környezetünket a design eszközeivel? Mennyire fontos a tervezés során a fenntarthatóság és az újrahasznosított anyagok használata? Igaz-e, hogy az esztétikai igényeknek való megfelelés mellett a formatervezésben is nagyobb hangsúllyal kellene megjelenniük az etikai szempontoknak? Hogyan lehet egy tradicionális terméket innovatívvá tenni? Mennyiben és miben kell, hogy a termékek megfeleljenek a mai kor igényeinek? Az innovatív tervezői elképzeléseknek köszönhetően életben tartható, tovább örökíthető-e az olyan hagyományos kézműves tudás, mint például a többszáz éves üveges mesterség? Az innovatív termékek tervezésekor mire kell elsősorban összpontosítani, a technológiai fejlesztésekre vagy inkább a több ágazatot átfogó együttműködésekre? Mit tehetünk az innováció befogadóbbá tétele érdekében? Miről szól az együttműködésen alapuló innováció a kreatív iparban?

Anita Korn

Moderátor

Anita Korn

kreatív producer, tulajdonos - Ruhastory, Budapest

Televíziós kreatív producer. Emellett a fenntartható divattal foglalkozó Ruhastory oldal és YouTube csatorna tulajdonosa, szerzője, amely szórakoztatva informál a témában.

2017-ben másoddiplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design- és Művészetmenedzsment szakán, ahol szakdolgozatát Felelősségvállalás a divatban címmel írta. Azóta kutatja a témát, a Ruhastoryval pedig szeretné minél szélesebb körben felhívni a figyelmet a tudatosságra.

YouTube csatornáján magyar tervezőkkel beszélget, és ismert emberek gardróbjába is benéz, hisz minden fiók mélyén történetek lapulnak. Ruhastoryk.

Lehel Juhos

Résztvevő

Lehel Juhos

ipari formatervező, alapító - LEHEL JUHOS DESIGN, Budapest

Annabella Hevesi

Résztvevő

Annabella Hevesi

formatervező, designer, társalapító és vezető tervező - Line and round stúdió, Budapest

2022-ben mutatta be első saját kollekcióját, a Burnt Geometryt, de tervezett már ülőbútorkollekciót az Operaház számára, és hozzá fűződik a milánói A’Design Award-ot nyert Sopron Basket öltözőkomplexum belsőépítészeti tervezése is. Tervezőként lépést tart a legkorszerűbb áramlatokkal, illetve fontos számára, hogy a nemzetközi piaci versenyképesség mellett a design szakma által is méltatott szolgáltatást nyújtson.

Bence Simonfalvi

Résztvevő

Bence Simonfalvi

tervező, tulajdonos - POSITION Collective, Budapest

A POSITION Collective design blogként indult, később kísérleti tárgytervezési projekteken, tematikus design partykon, kiállításokon, divat kollaborációkon keresztül építette fel, a máig meghatározó konceptuális hozzáállását a designhoz.

A cég 10 év alatt meghatározó alkotómühelyévé vált a magyar kortárs lakáskultúrának, designnak és formatervezésnek. A tervezők mai szemléletének kialakításában -a  tárgytervezés mellett -  fontos szerepe volt a belsőépítészeti tervezésnek is. A POSITION belsőépítészeti portfóliójában az privát terek tervezésétől a vendéglátóhelyek és kulturális intézmények tervezésig van példa, több projektjük nemzetközi figyelmet kapott. 

A Position tervező kft. mai profilja a POSITION Collective sajátmárkás termékek tervezés és a termékportfólió nemzetközi értékesítése. A brand tervezési-, belsőépítészeti profilja a POSITION Concept almárka alá szerveződött.

Kosár

[@lang.summprice]: 0
[@lang.continueshopping][@lang.tocart]